08-09-2019

Zo, na een lange zomer ‘pauze’ waarin ik niet mocht zagen enz. ivm vakantieperiode op de plaats waar ik sta, kon ik eindelijk weer verder binnen.

Ik heb de afgelopen perioder natuurlijk niet niks gedaan. Ik ben voornamelijk bezig geweest met de tuin, wat nogal een klus is, vooral om het ‘onkruid’ gras wat hier al een half jaar wild heeft kunnen groeien er weer uit te halen, maar de tuin begint vorm te krijgen en ik hoop volgende week de voortuin voor het grootste gedeelte te kunnen afmaken. Het budget voor de tuin is laag en was daarom fijn dat ik de meeste dingen zoals grind en keien gratis kon ophalen, toch fijn om het zo weer een 2e leven te geven in een andere tuin.

In de vakantieperiode is ook de houten douchecabine gekomen, maar helaas was de kwaliteit niet goed en dus nu na bijna 2 maanden is er een oplossing aangedragen dus hopelijk is het snel opgelost. De douchecabine moet namelijk eerst geplaatst worden voordat de badkamer afgemaakt kan worden, omdat de douchecabine anders niet meer erin kan, dus dat heeft tot nu toe voor vertraging gezorgd helaas.

Maar goed deze week begonnen met het plafond. Het was een hele uitdaging om het uit te vogelen. Ik ben eerst begonnen met het wandje voor de badkamer te plaatsen voorzover dat kan, want het linkerdeel moet er toch weer uit als de douchecabine gereed is. Vandaar uit kon ik gaan meten om de rails te plaatsen die straks gaan zorgen dat mijn “inbouwkast” heen en weer kan. Dat was best een gedoe en kostte veel tijd, maar is uiteindelijk gelukt. Vervolgens klaar voor het plafond.

Het plafond bestaat uit douglas vellingdelen (veer en groef), dezelfde als die buiten in het plafond van mijn terras zitten. De bedoeling is om die lijnen door te laten lopen naar binnen en om ze net als buiten blind te bevestigen. Met vellingdelen kun je gewoon een schroef in de veer zetten, zodat als je de plank met de groef eroverheen schuift de schroef uit het zicht is. Dat is dus simpel, maar bij de 1e en laatste plank zal ook een schroef moeten komen om de plank omhoog te houden. Uiteindelijk heb ik een groef in de plank gezaagd waar een aluminium z-profieltje in past. Daar kon ik een schroef in draaien die de plank vervolgens omhoog houdt. Dit profiel valt dan weg in de ventilatiespleet aan de zijkant en zo is de plank dus onzichtbaar bevestigd.

Maar dat was mooi bedacht. Nu de uitvoering nog. Ik kreeg hulp van Dion die ook met zijn eigen Tiny House bezig is. De hulp was zeer welkom, want het 1e gedeelte van het plafond zijn namelijk planken van 5 m lang, dus dat is alleen niet te doen.

Het begin was gelijk goed! Door een stomme meetfout zaagde ik de 1e plank te smal en hadden we dus gelijk een plank te weinig. Jammer, maar gewoon verder gaan. De 1e plank ging heel goed, de sponning met het aluminium profieltje paste perfect. Vervolgens kwamen de normale planken waarbij we dus de groef over de veer moesten krijgen, dit ging soms vanzelf en soms wat lastiger. Hout is natuurlijk niet altijd recht dus we hebben ze regelmatig moeten opklemmen om de naad dicht te krijgen, maar dat ging eigenlijk allemaal erg goed. Uiteindelijk waren we aan het einde van een lange dag een heel eind gekomen.

De volgende dag eerst nog wat nieuwe planken gehaald en vervolgens konden we aan de laatste 3 planken beginnen. De 1e 2 waren nog gewone planken en dat ging goed. En toen moest de laatste plank gezaagd worden. Eerst smaller en vervolgens ook een groef erin voor het aluminium z-profiel. De 1e helaas ook weer fout, maar vervolgens toch goed gezaagd en tussen de buien door kunnen schuren en de sponning erin maken. Uiteindelijk pastte de plank ertussen en konden we de z-profiel stukjes erin schuiven vanuit het einde van de plank, zodat we de plank konden bevestigen. Dit ging allemaal wel goed op een paar na, maar uiteindelijk hangt de plank en is het grootste gedeelte van het plafond gereed en het resultaat is echt geweldig mooi geworden. Het loopt ook mooi door naar buiten dus ik ben erg blij en dankbaar dat Dion me heeft geholpen met deze lastige klus.

Volgende week meer!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s