1 december 2019

Het is weer even geleden sinds mijn laatste post, een paar maanden zelfs. Helaas is mijn TH nog steeds niet klaar mede door allerlei onvoorziene omstandigheden waar ik in dit blog wat meer over ga vertellen.

Ten eerste; de douchecabine. In juli werd de 1e cabine geleverd en die was niet in orde en daar was ik natuurlijk niet blij mee, maar na contact met de leverancier zou dit allemaal wel goed komen. Eerst was er bouwvak dus was de fabrikant dicht tot eind augustus en toen ging de leverancier op vakantie en was het al bijna eind september voordat de uiteindelijke beslissing genomen kon worden dat ik een nieuwe douchecabine wilde. Dit duurde ook nog even nadat de leverancier problemen had met de fabrikant waar de 1e douchecabine vandaan kwam, want die vond dat er blijkbaar niks mis mee was. Uiteindelijk heeft de leverancier een andere fabrikant ingeschakels en zou als alles goed gaat de douchecabine er binnenkort moeten zijn. Hopelijk komende week. Het is dus ondertussen 5 maanden verder sinds de levering van de 1e douchecabine. Het is natuurlijk te belachelijk voor worden dat het zo lang duurt, maar helaas zijn er gewoon geen andere opties. De leverancier had eerst nog een korting aangeboden, maar nadat ik nog eens naar de 1e douchecabine gekeken had wist is dat ik deze gewoon niet wilde hebben en dat het dus echt een andere moest worden. Laten we hopen dat die er dus komende week komt, want dan kan ik eindelijk de wand van de badkamer dicht maken, omdat de douchecabine niet door de opening past.

Dan de andere ellende die veel erger was. Ik weet niet meer precies wanneer het was, maar in oktober ging ik kijken onder mijn TH en zag ik schimmel :(. Dit is iets wat je met biobased materialen dus niet wilt hebben. Na goed gekeken te hebben bleek het een lek van het toilet te zijn. ( het tijdelijke gewone watertoilet). Deze had ik niet vastgezet en blijkbaar zat de aansluiting niet helemaal goed op de buis en kon er dus water langs. Mijn eigen schuld dus, maar nu dus oplossen. Uiteindelijk zo’n 1,5 m2 plaatmateriaal en isolatie weggehaald en vervangen door nieuwe. Valt niet mee om dat te doen onder een TH. En tevens de buis nu goed aangesloten. Er komt uiteindelijk een watervrij toilet, maar die moet ik nog maken dus vandaar het tijdelijke toilet.

Na een paar dagen werk was dit allemaal goed en had ik er wel vertrouwen in dat het daarmee wel goed zat.

In de weken daarna ben ik de zijkanten van mijn TH verder dicht gaan zetten. Die waren nog open doordat ik nog geen tijd had gehad om ze dicht te zetten. Mijn TH staat tevens 40 cm ingegraven en in de periode dat het lang en veel regende is er veel zand onder mijn TH gestroomd omdat het nog open was. Maar goed alles dichtgemaakt met trespa platen en achter een bordes gemaakt met een luik zodat ik daarlangs onder mijn TH kan. Een aantal ventilatieroostertjes erin geboord en ik dacht dat het allemaal wel goed was…

Zo’n 2 weken later ging ik nog eens kijken en zakt mijn wereld in elkaar. De platen onder mijn TH zaten vol met witte pluisjes/schimmel. Dit was echt verschrikkelijk en ik had ook in 1e instantie geen idee waarom. Conclusie was uiteindelijk: de grond was waarschijnlijk gewoon te nat en dat in combinatie met te weinig ventilatie resulteerde in opstijgend vocht dat op de platen neersloeg en dus schimmel veroorzaakte.

Toen de oplossing. Als eerste aan 1 kant alle trespa platen weer weggehaald, zodat het eerst maar weer eens goed kon ventileren om de natte grond te laten drogen. Tevens de natte zwarte grond zoveel mogelijk verwijdert, zodat alleen het gele zand er nog lag. De 1e stap was na een week van doorlucht alles weer dichtmaken en meer en grotere ventilatieroosters. Omdat ik in de grond sta heb ik voor een soort van koekoek ventilatieroosters gekozen, zodat ik ze dieper in de grond kon zettenen de ventilatie dus lager onder mijn TH kwam. uiteindelijk 12 van die roosters ingegraven en uiteindelijk alles weer dicht. De schimmel had ik natuurlijk ook al verwijderd. Daarom zou het probleem toch opgelost moeten zijn….

Helaas, slechts een week later nog eens kijken en ja hoor de pluisjes waren weer terug. Toen wist ik het helemaal niet meer. Eerst maar weer eens verwijderen en wat gebeld met bedrijven over vochtproblemen, maar omdat dit geen stenen huis was hadden ze er weinig mee van doen en konden ze ook geen oplossing aandragen. Tevens heb ik met de leverancie van de bouwmaterialen gebeld. Ik had namelijk de platen ingesmeerd met een coating en die zou ook tegen schimmel zijn. Maar wat blijkt; ze hebben toen de verkeerde gegeven die blijkbaar niet voor hout, maar voor steen was en dan werkt het dus niet zo goed. Ze hebben kosteloos een andere gestuurd die wel voor hout is, maar ze adviseerde om eigenlijk de platen nog te verven met lijnolieverf. Dat ga ik uiteindelijk nog wel doen, maar dat was geen echte oplossing van het probleem. Het probleem was dat er nog steeds teveel vocht uit de grond omhoog kwam. Uiteindelijk ben ik bij tonzon bodemfolie uitgekomen die het optrekkend vocht tegenhoudt. Dit heb ik dan 2 weken geleden nog aangebracht met Dion, die me daar op zondag nog mee geholpen heeft wat echt fijn was, omdat ik de volgende dag voor een week weg was en graag het probleem opgelost zou hebben, zodat ik niet bij terugkomst weer schimmel zou hebben.

Uiteindelijk vorige week toen ik terug kwam gelijk eronder gekeken en ja hoor… Geen schimmel. Wat was dat fijn om te zien. Je kunt ook het vocht onder de folie zien dat best aanzienlijk is, maar nu dus onder de folie blijft.

Conclusie van het verhaal: zorg voor voldoende ventilatie en zorg dat je de grond helemaal afdicht met folie of bestrating, zeker als je hem ingraafd. Of beter; graag hem gewoon niet in. De volgende keer doe ik dat dus niet meer. Alle ellende die ik gehad heb plus het feit dat je overal moeilijker bij kan dragen niet bij aan het enige voordeel en dat is dat je geen trap nodig hebt om binnen te komen!

Maar na alle ellende ook nog wat leuke dingen.

Mijn tuin is weer wat verder aangelegd en ik heb de vaste planten geplaatst en ben erg benieuwd wat dit volgend jaar gaat brengen.

4 weken geleden ben ik begonnen met het maken van de keuken en het begin is gemaakt en het wordt erg mooi al zeg ik het zelf. Het blad is beuken en de frontjes worden populier, maar de komende weken zal dit zichtbaarder worden, want de komende tijd is gereserveerd om mijn TH binnen helemaal af te maken en hopelijk zo rond de kerst voor een groot deel af te hebben.

Oh ja ik heb het nog over een nest konijntjes gehad die ik naar de dierenopvang gebracht en en 2 weken geleden kreeg ik bericht dat ze weer in het wild vrij gelaten zijn. Dat was ook erg fijn om te horen en daar werd ik toch wel een beetje blij van :).

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s